Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ελεύθεροι Στοχασμοί

Με λίγα λόγια...

Πολλές φορές τελευταία προσπαθώ να βρω τι μου ήρθε πράγματι και άρχισα να γράφω διάφορα και ιδίως έμμετρα κομμάτια. Ήταν όμως μια διέξοδος για μένα, τώρα που έχω αποσυρθεί από όποιες άλλες ασχολίες είχα επί πενηνταπέντε και πλέον χρόνια. Αναμφισβήτητα είναι πολύ δύσκολο ξάφνου να ξυπνάς το πρωί και να διαπιστώνεις ότι δεν έχεις τι να κάνεις για να απασχοληθείς. Οι Ιταλοί λένε: «Il piu difficile lavoro e il lavoro di far niente» ήτοι Ελληνικά: «Η πιο δύσκολη δουλειά είναι η δουλειά του να μην κάνεις τίποτα» και πράγματι έτσι είναι και επειδή το διαπίστωσα -ευτυχώς εγκαίρως- βρήκα στο γράψιμο μια σωτήρια και ευχάριστη λύση χωρίς να στοχεύω ειλικρινά σε τίποτα άλλο.
Το 1942 επί Γερμανικής κατοχής στη Μυτιλήνη, μετά από ένα δραματικό Πάσχα που περάσαμε τότε, έκανα το πρώτο βήμα και έγραψα το «Χριστός ανέστη». Από τότε μέχρι τώρα έχουν περάσει κάπου 68 χρόνια στη διάρκεια των οποίων ελάχιστο χρόνο είχα για να ασχοληθώ με το χόμπι μου αυτό. Τώρα που πέρασαν τα χρόνια, που οι επαγγελματικές υποχρεώσεις έχουν ξεχαστεί και οι οικογενειακές έχουν μειωθεί κατά πολύ, βρήκα τον ελεύθερο χρόνο που χρειαζόμουν. Τι να κάνει ένας γεροσυνταξιούχος για να περάσει το καιρό που του απομένει; Αυτή η τελευταία σκέψη και οι κατάλληλες συνθήκες ήταν που μ’ έκαναν να θυμηθώ το παλιό μου χόμπι, το μόνο από όσα είχα παλιά και το μόνο που μπορώ ακόμα να κάνω.
Βέβαια γράφω πάντα στο ίδιο το παλιό μου στιλ το λυρικό, με μέτρο, ομοιοκαταληξίες κτλ. Γράφοντας ένα ποίημα είναι σα να εξυμνείς το έργο του Θεού. Αυτό που βλέπω και θαυμάζω ή αυτό που σκέφτομαι θέλω να το μετατρέψω σε έμμετρο λόγο και να το παρουσιάσω σε κάποιον που διαβάζοντάς το θα καταλάβει αμέσως τι του λέγω. Όχι τι θα ήθελα να του πω! Το ποίημα δεν χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου να είναι ένας γρίφος, ένα αίνιγμα. Η απλότητα στην έκφραση είναι ομορφιά και η ομορφιά είναι αυτή που χαρίζει ευφροσύνη στη ψυχή.
Τώρα εγώ τι έχω γράψει; Ε! εσείς αν τα διαβάσετε θα βγάλετε το δικό σας συμπέρασμα και όσο για το αποτέλεσμα, καλό ή κακό, ωραίο ή άσχημο, εσείς θα το κρίνετε.-
Καλό διάβασμα λοιπόν...

Θ.Σ.Μ.

1 σχόλιο: